ŠARAN NA FRANCUSKI NAČIN

Sastojci

šaran od 1,5 kg, 1 žemljička, 1 dl mlijeka, 3 žumanjka, 200 gr maslaca, 3 dl vrhnja, 1 glavica luka, šaka gljiva, nekoliko rakova, krušne mrvice, sol, biber


Priprema

Odsjecite ribi glavu i rep, a ako ima mliječi stavite ju na stranu. Presjecite ribu duž leđa na dvije polovice. Jednu polovicu skuhajte u slanoj vodi, a drugu isjecite na komade. Kuhani dio ribe sameljite. Potopite žemljičku (ili suh kruh) u mlijeko, dobro ocjedite i umiješajte u mljevenu masu. Tome dodajte 1 žlicu otopljenog maslaca. Posebno umutite žumannjke sa 150 gr maslaca, posolite i pobiberite i dodajte riblju masu. U to na kraju umutite vrhnje. Drugu polovicu ribe koju ste isjekli na koimade posolite i pobiberite i dodajte joj kuhanu i isječenu mliječ (ako je ima). Na maslacu ispržite sjeckan luk i gljive kao i meso kuhanih rakova (neobavezno), pa sve to izmiješajte sa mljevenom i sječenom ribom. Sad uzmite vatrostalnu posudu, podmažite ja maslacom i umješanu masu formirajte kao trup ribe. Dodajte sad glavu i rep da riba izgleda cijela. Prelijte je maslacom, pospite krušnim mrvicama i pecite u pećnici oko 40 minuta. Služite uz sos.