ĐUVEĆ OD SOMA

Sastojci

1 kg soma, 4 glavice crnog luka, 4 mrkve, celerov list, 1 pušlek peršuna, 4 češnja bijelog luka, 1 šalica riže, 4 paradajza, 4 paprike, 1 šalica mahuna iz konzerve (ili svijže), 3 jaja, pola čaše vina, ulje, sok od limuna, sol, biber


Priprema

Ribu ispecite na komade i poprskajte sokom od limuna. Na ulju ispržite sijeckan crni luk, mrkvu isječenu na prutiće i bijeli luk. Prodinstajte sve doljevajući po malo vode i vina. Posolite i pobiberite, umiješajte sad u to sijeckan celer, paradajz, paprike i mahune. Kuhajte desetak minuta. Sad saspite povrće u đuveč, umiješajte u to opranu rižu i preko svega rasporedite komade posoljene i pobiberene ribe. Dolijte po potrebi još malo vode, pa pecite u pećnici oko 40 minuta. Pred kraj pečenja prelijte đuveč umućenim jajima, koja ste malo posolili i sijeckanim peršunom. Zapecite u pećnici još desetak minuta.