TOLSTOLOBIK SA SUHIM ŠLJIVAMA

riba od 1,5 kg, 10 glavica luka, ulje, pušlek peršuna, 2 struka celera, 1/4 suhih šljiva, crvena paprika, žlica brašna, žlica octa, sol, biber


Priprema

Tolstolobika zasijecite sa obje strane i dobro posolite, pobiberite i izvana i iznutra. Luk isjecite na rebarca i propržite na ulju. U to dodajte žličicu crvene paprike, sol, biber, isjeckan peršun i celer. Operite suhe šljive, pa ih pomiješajte s lukom. Sada sve to ubacite u posudu, a preko toga položite ribu. Dolijte vode da luk ogrezne, naspite ulje preko ribe, pa pecite u pećnici oko 1 sat. Poslje 40 minuta razmutite žličicu brašna s crvenom paprikom i uljem, dodajte malo octa i time prelijte cijelu ribu. Dopecite još 15 do 20 minuta, povremeno zalijevajući ribu sokom od pečenja.